afvalcontainer
Zakelijk

Hier moet je op letten bij het scheiden van afval

Je hebt besloten om je afval te gaan scheiden. Dat is een goede stap! Maar hoe doe je dat nou precies? In dit artikel geven we je een aantal tips. We vertellen je onder andere waar je op moet letten bij de verschillende soorten afval. Lees snel verder en maak vanaf nu gemakkelijk recycling van jouw afval.

Bepaal het soort afval dat je hebt

Een van de eerste dingen die je moet doen, is bepalen welke soort afval je hebt. Is het restafval, papier of plastic? Als je weet wat voor soort afval je hebt, kun je beter beslissen wat ermee moet gebeuren.

afvalcontainer

Restafval

Restafval is het meest gemakkelijke type afval om te scheiden. Je gooit simpelweg alles in een grijze afvalcontainer en die gaat naar de verbrandingsoven. Er zijn echter ook steeds meer gemeenten die gescheiden inzamelen. Dit houdt in dat je verschillende soorten afval in aparte containers moet doen.

Biologisch afval

Biologisch afval is een stuk moeilijker om te scheiden. Dit komt omdat het vaak niet goed samengaat met andere soorten afval, zoals restafval of plastic. Het is dus belangrijk om goed na te denken over wat wel en niet bij het biologische afval hoort.

Plastic afval

Plastic afval is een van de meest problematische soorten afval. Dit komt omdat het vaak niet biologisch afbreekbaar is. Dit betekent dat het jaren kan duren voordat het plastic vergaat. Het is daarom belangrijk om zo weinig mogelijk plastic te gebruiken en goed na te denken over wat je wel of niet in de recycling doet. Een aantal voorbeelden van plastic afval zijn. Je gooit plastic afval meestal in een oranje afvalcontainer.

Weet welke dag het afval wordt opgehaald

Nu je weet welke soorten afval er zijn, is het belangrijk om te weten wanneer het afval wordt opgehaald. Dit verschilt namelijk per gemeente. In sommige gemeentes wordt het restafval wekelijks opgehaald, maar in andere gemeentes slechts eens in de twee weken. Het is dus belangrijk dat je goed naar de website van je gemeente kijkt of ze een afvalkalender hebben.

Al met al is het scheiden van je afval niet zo moeilijk. Het belangrijkste is om te weten welke soorten afval er zijn en wanneer het wordt opgehaald. Als je dat weet, kun je gemakkelijk aan de slag met recycling.