Freelance
Zakelijke tips

IOS development – terugkijken naar de afgelopen 8 jaar

In de afgelopen 8 jaar is veel veranderd in de wereld van een iOS developer. Laten we samen terugkijken naar de top3 ontwikkelingen sinds 2011:


top1: iOS development ontmoet Swift

De grootste verrassing op een Apple event vanuit een iOS developer perspectief was waarschijnlijk de introductie van Swift in 2014: Objective-C werd vervangen door de nóg beter functionerende, nóg makkelijkere programmeercode Swift. Apple zei toen zelf dat ze hiermee “een programmeertaal voor iedereen” hadden ontwikkeld.

Grappig wel: Hoewel de nieuwe taal zo makkelijk bleek te zijn, gingen de opdrachten voor freelance iOS developer omhoog. Want: Swift werkte niet gelijk helemaal soepel, de compile tijd was vrij langzaam, de Xcode integratie was nog niet echt goed en met iedere nieuwe Swift versie kwamen weer nieuwe veranderingen in de code. Mensen werden onzeker en lieten de nieuwe app en daarmee de keuze voor de geschiktere programmeertaal toch maar aan de professional over.

Vandaag, vier jaar later, mist niemand meer Objective-C en is het bouwen van apps met Swift écht duidelijk leuker geworden – sinds kort hebben werken we met de 5e versie, Swift5!

Freelance
Freelance

top2: iOS AutoLayout

Toen er nog maar één screen size en nog niet tig iPhone versies bestonden was het implementeren van een layout nog vrij makkelijk. Tegenwoordig heb je iPhone 4, 6plus, X etc. én verschillende iPod en iPad maten waardoor het programmeren voor iOS developers weer ingewikkelder is geworden. Gelukkig ontwikkelde Apple 2012 Xcode 4.5 met AutoLayout. Deze versie had zelfs nog wat nieuwe functies voor Objective-C te bieden. Gecombineerd met de bit mask “Autoresizing Mask” wordt je layout nu gewoon automatisch aangepast aan de layout maat van het desbetreffende apparaat. 

Android developers hebben er trouwens met ConstraintLayout ook een vrij goed werkend alternatief voor.

top3: Het iOS ecosysteem

Tegenwoordig zijn er meer dan 1,3 miljard iOS apparaten in gebruik – dit is niet alleen een indrukwekkend getal an sich maar betekent ook voor iOS developer toegang tot één van de grootste software markten ter wereld. Dat was niet altijd al zo. 8 jaar geleden was de iPhone al breed bekend maar dat in 2019 talrijke bedrijven hun hele business proces ondersteunen met hun eigen in-house iOS apps was toen nog niet voorspelbaar. Naast de iPod en iPhone hebben we ondertussen ook de iPad en de Apple Watch erbij gekregen; en ook de service areas van Apple zoals de App Store, iTunes en iCloud blijven maar groeien –

Kennelijk zijn Apple en het iOS ecosysteem inmiddels volledig geïntegreerd in het leven van gebruikers, bedrijven en uiteindelijk dus ook in het leven van iOS developers.