Zakelijke tips

Veelzijdig koolstofweefsel

Koolstofweefsel is een materiaal met een aantal belangrijke kenmerken. Het is enorm sterk, erg stijf, weegt niet veel, kan zowel tegen hoge en lage temperaturen en het geleidt elektriciteit. Al deze kenmerken maken koolstofweefsel tot een veelzijdig materiaal dat voor vele doeleinden gebruikt kan worden. Je ziet koolstofweefsel vaak gebruikt worden wanneer een product erg  sterk maar toch licht van gewicht moet zijn. Koolstofweefsel wordt gemaakt van carbonvezels. De vezels die voor dit betreffende materiaal worden gebruikt zijn, naast oersterk, ook behoorlijk stijf. Dat maakt het geschikt om te gebruiken voor grote objecten die verstevigd moeten worden. Koolstofweefsel wordt veelvuldig gebruikt in onder andere de modelbouw, bij de constructie van boten en jachten, in de autowereld voor het bekleden van onderdelen, in de motorsport, de ruimtevaart en vliegtuigbouw. Maar niet alleen dat, ook voor luxe items of zelfs sieraden  kan koolstofweefsel worden gebruikt.

Ook in de bouw

Ook in de bouw wordt er graag gewerkt met koolstofweefsel. Een van de doeleinden waarvoor koolstofweefsel wordt gebruikt is bij betonconstructies. Het grote voordeel van koolstofweefsel is dat het de draagkracht van betonconstructies  vergroot. Naast de constructiefase, wordt koolstofdoek ook gebruikt bij het herstellen van beton. Denk daarbij aan het herstellen van bijvoorbeeld muren, vloerplaten en baken maar ook aan grotere objecten zoals bruggen, viaducten en tunnels.

 

Verschillende soorten

Bij Compositesplaza kan je terecht voor koolstofweefsels gemaakt van Toray koolstofvezel of van Aksaca Industrial koolstofvezel. Al naar gelang je doeleinden, kan je kiezen voor verschillende sterktes en afmetingen. Het materiaal varieert tussen de 60 gram per vierkante meter tot 600 gram per vierkante meter. De breedte van het weefsel loopt uiteen van 100 centimeter tot 154 centimeter. Koolstofweefsel kan op verschillende manieren geweven worden. De meeste bekende vormen zijn het vierkante weefsel en het keper weefsel. Voor beide typen kan je terecht bij Compositesplaza. Naast deze standaard weeftechnieken, zijn er weefsels te verkrijgen met een meer speciale weefseltechniek, de zogenaamde design weefsels. Deze weefsels vertonen verschillende patronen, zoals diamant, visgraat en diagonale lijnen.