Uncategorized

Alles wat je moet weten over re-integratie

Iedereen is wel eens ziek geweest, waardoor ze niet op het werk konden komen. Meestal is dit na een week wel weer over. Als een werknemer voor een langere tijd ziek is, komen er echter hele andere zaken bij kijken. Dan kan er een bedrijfsarts bijgehaald worden en moet de werknemer soms re-integreren. Maar wat is dit precies? Wij leggen het je uit!

De bedrijfsarts

Als je medewerker al een aantal weken niet kan komen werken, moet de werknemer gemeld worden bij de bedrijfsarts. Dit is iemand die meekijkt met de ernst van de situatie en kan bepalen of de zieke werknemer in staat is om te werken of niet. Ook kan deze persoon de zieke voorzien van advies om het herstel zo spoedig mogelijk te laten verlopen. Hierna kan vastgesteld worden door de bedrijfsarts wanneer de werknemer ongeveer weer in staat zou moeten zijn om te werken. Bij dit proces wordt er een plan van aanpak gemaakt voor de re-integratie.

Second opinion

Zowel de werkgever als de werknemer heeft recht op een second opinion. Het komt namelijk regelmatig voor dat de bedrijfsarts aangeeft dat de werknemer weer moet gaan werken, terwijl de werknemer voelt dat dit niet mogelijk is. In dit geval kun je dus een second opinion bij een re-integratie aanvragen. Hierbij wordt de situatie van de zieke werknemer dus opnieuw beoordeeld door een andere bedrijfsarts.

Re-integreren

Als de werknemer na een lange periode weer aan het werk kan, moeten zij dus re-integreren. Hierbij is het aan te raden om advies te vragen aan een re-integratie expert. Een werknemer kan terugkeren in de oude functie óf een aangepaste functie krijgen. Dit hangt af van hoelang de persoon uit de roulatie is geweest en of diegene in staat is om oude werkzaamheden weer te herpakken. Het kan ook voorkomen dat het niet meer lukt om bij een werkgever te werken en de werknemer dan op zoek moet gaan naar een nieuwe baan.