Bedrijfsovername
Als je wilt ondernemen is het voor het meest hand liggend om zelf een bedrijf te starten. De meeste starters gaan hier dan ook vanuit zonder verder te kijken. Een andere optie kan zijn om een bedrijf over te nemen. Dit noem je dan een bedrijfsovername. Een bedrijfsovername kan erg intensief zijn, helemaal als het gaat om een bedrijf met veel personeel. Maar anderzijds kan een bedrijf starten ook weer veel moeite kosten omdat alles vanaf de grond aan opgezet moet worden. Een bedrijf neem je over in een aantal stappen.
Voordelen van een bedrijfsovername
Er zitten veel voordelen aan het overnemen van een bedrijf. Een bedrijfsovername vergt veel geduld en precisie. Het is vooral belangrijk om te kijken of het überhaupt haalbaar is. Als dit haalbaar is dan is de kans groot dat je er mee aan de slag zult gaan. Als eerste moet je een prijs afspreken met degene die het bedrijf wilt verkopen. Heb je dit gedaan dan kun je aan de slag. Een bedrijf overnemen heeft vele voordelen. Je koopt een bedrijf die al bestaat. De kans dat je een goedlopend bedrijf overneemt is natuurlijk erg groot. Het bedrijf is dan al in volle gang gezet en je hoeft het alleen nog maar draaiende te houden. Je kunt vervolgens het bedrijf verder ontwikkelen hoe jij dit wilt. Als het bedrijf al goed loopt ben je zeker van inkomsten. Ook zal er vaak al personeel in dienst zijn wat er voor zorgt dat je geen nieuw personeel hoeft aan te nemen. Het is fijn als je al werkzaam bent geweest in het bedrijf zodat je het personeel al kent. Ook weet je hoe het bedrijf te werk gaat en ken je de visie en missie.
Nadelen van een bedrijfsovername
Er zitten echter ook een aantal nadelen aan een bedrijfsovername. Een bedrijfsovername kost namelijk veel geld. Een eigen bedrijf starten zal over het algemeen minder duur zijn. Als startende ondernemer kan het lastig zijn als je nog geen eigen vermogen hebt. Je kunt in sommige gevallen wel geld lenen bij de bank als je een goed plan op tafel kunt leggen.