veiligheid

De uitdagingen van lockers

Je zou het misschien niet snel denken, maar het gebruik van een schoolkluisje kan voor sommige kinderen een uitdaging zijn. Ze kunnen tegen problemen aanlopen, zoals de combinatie vergeten of niet krijgen wat ze nodig hebben voor de les. Vooral voor kinderen die een slechte concentratie hebben of vergeetachtig zijn kan het gebruik van lockers problemen met zich meebrengen. Er wordt veel gesocialiseerd rond kluisjes. Dit kan ertoe leiden dat kinderen te laat voor de les komen etc. Omdat er minder toezicht in de gang is, kunnen kluisjes ook een plek zijn waar kinderen ruzie maken of conflicten krijgen.

Je locker vinden

In de eerste dagen of weken van een nieuw schooljaar herinneren kinderen zich misschien niet waar hun kluisje is of vergeten ze de combinatie van de locker met cijferslot. Zelfs gedurende het jaar kan het moeilijk zijn om een kluisje te vinden als een kind zich gestrest of angstig voelt. Een tip is om, net als bij de combinatie, het lockernummer en locatie te noteren. Het kan helpen om oriëntatiepunten in de buurt te noteren, zoals een specifiek klaslokaal. Bewaar deze gegevens samen met de combinatie. Doe indien mogelijk een doorloop vóór de eerste schooldag. Sommige scholen maken tijd vrij voor leerling oriëntatie of voor kinderen die meer ondersteuning nodig hebben.

Pakken van de juiste spullen

Scholieren hebben waarschijnlijk geen tijd om voor elke les naar de locker met cijferslot te gaan. Er zijn ook bepaalde tijden, zoals vóór de gymles, wanneer kinderen de locker moeten bezoeken om specifieke spullen te pakken. Hoe help je dan als ouder? Help uw kind erachter te komen hoe lang het duurt om van klas naar klas te gaan. Gebruik een stopwatch. Kijk dan bij pauzes in het rooster om de beste tijden voor locker bezoek in kaart te brengen. Als het kluisje van uw kind bijvoorbeeld in de buurt van de kantine staat, kan de lunch een goed moment zijn om even te stoppen. U of uw kind kan in een dagplanner of kalender aangeven wanneer het naar het kluisje moet. Laat uw kind een kopie van het schema aan de binnenkant van de deur van de locker plakken. Moedig uw kind aan om de drie stappen te gebruiken tijdens elk locker bezoek: zoek het vak dat je hebt, bedenk wat je nodig hebt voor die les, onthoud dat.