Auto

Welke gegevens krijg je uit een gratis RDW check?

De RDW is een bestuursorgaan die de registratie van voertuigen behandelt en beheert in heel Nederland. Deze gegevens zijn publiekelijk toegankelijk. De instantie houdt toezicht op de staat van de voertuigen die zich op de wegen bevinden. Omdat de RDW een officiële instantie is, zijn de gegevens betrouwbaar.

De kenteken check lijkt misschien overbodig, want wat zou je daarmee kunnen bereiken? Met het kenteken kan je zelf controle uitoefenen op een eventuele tweedehands auto die je wilt kopen. Waarom?

Als je het kentekennummer invoert, krijg je meteen gegevens op het scherm te zien. De gegevens bevatten:

  • De technische gegevens:
    Het voertuig zelf, zoals type, merk, constructie, maar ook zaken als afmetingen, uitvoering, kleur, aantal zitplaatsen, aantal deuren, de motor, aantal cilinders, cilinderinhoud, vermogen, gewichten en laadvermogen.
  • Overige Informatie:
    Heel belangrijk; een stukje geschiedenis van het voertuig, zoals datum toelating, datum tenaamstelling, is het voertuig verzekerd voor de wettelijke aansprakelijkheid? De APK-vervaldatum. Daarmee weet je dus wanneer je opnieuw moet laten keuren.

Als je een tweedehands auto wilt kopen kun je zo controleren of de verkoper wel eerlijk is. Naast deze basisgegevens, die altijd gratis is, kun je ook meer informatie opvragen. Zo kun je opvragen welk onderhoud gepleegd werd of welke onderdelen zijn vervangen bij schade aan het voertuig.

Het is dus altijd verstandig om ook de aanvullende informatie op te vragen van het voertuig. Dit kan een goed beeld geven als de prijs rechtvaardig is of niet. Doe dus gauw nog de RDW gratis kenteken check.