VOG aanvragen
Zakelijk

Een VOG, wat houdt dat in?

Je hebt er vast wel eens van gehoord of er ergens iets over gelezen: de aanvraag van een VOG. Een bekend begrip dus, maar wat het precies betekent en wanneer je het nodig hebt, is je niet duidelijk. In dit artikel kom je er achter.

Wat is een VOG?

Een VOG is een Verklaring Omtrent het Gedrag. Het is een uittreksel, waarin staat dat je een schoon verleden hebt als het gaat om justitiële overtredingen. Soms kan het zijn dat er wel overtredingen te zien zijn. Dit hoeft dan niet direct een probleem te zijn. Het gaat er om dat de betreffende overtreding geen probleem vormt voor het doel van de aanvraag.

VOG aanvragen

Wanneer heb je een VOG nodig?

In de meeste gevallen dat een VOG wordt aangevraagd, betreft het een sollicitatie. Voornamelijk binnen het onderwijs en de kinderopvang wordt hier naar gevraagd. Dit, omdat je binnen die sectoren werkt met een kwetsbare doelgroep en een VOG dan meer zekerheid biedt voor een werknemer. Ook voor taxichauffeurs en rijinstructeurs is een dergelijke verklaring vereist.

Hoe kom je aan een VOG?

Een VOG aanvragen kan op meerdere manieren. Zo is het mogelijk om dit te doen via de gemeente waarin je woonachtig bent. Je kunt online of bij het gemeentehuis een afspraak maken. Binnen enkele dagen zul je de verklaring kunnen ophalen. Ook je toekomstige werkgever kan een aanvraag starten. Voor beide geldt wel dat je ingeschreven moet staan in de Basisregistratie Personen (BRP). Sta je hier nu niet ingeschreven, dan dien je een mail te sturen naar Justis.

De kosten

Een VOG aanvragen kost geldt. Dit bedrag ligt doorgaans rond de dertig euro. Het kan zijn dat je het bedrag vergoed krijgt van je werkgever, maar je kunt dit beter altijd navragen. Ook als je werkzaam bent als vrijwilliger kan het zijn dat het op die manier voor jou kosteloos is.